неделя, 23 юли 2017 г.

Za rok odštartuje Svetový pohár. Aj s Jágrom? A bude to trhák, či brak?

Brankár Luongo sa potil pod náporom českých útočníkov. Báječná lajna Havlát, Výborný, Eliáš prehrávala aj také esá ako Sakic alebo Lemieux.

Reprezentácia vedená koučom Růžičkom chvíľami mačkala Kanadu na jej ľade tak, že sa fanúšikom v hale Air Canada Centre v Toronte tajil dych. Na Svetovom pohári 2004 zohrala hokejová reprezentácia jeden z najkrajších zápasov svojej histórie, hoci v ňom nakoniec favoritovi podľahla 3: 4 v predĺžení.

V septembri 2016 má národné mužstvo šancu také predstavenie zopakovať.Odo dneška za rok začne na rovnakom mieste obnovený World Cup of Hockey čiže Svetový pohár a Česko sa v prvom zápase stretne práve s Kanadou.

Lenže tentoraz bude na turnaji patriť skôr k outsiderom - aj vzhľadom k ťažk ej skupine s domácim výberom, ďalším favoritom USA a tímom Európy zloženým z hviezd reprezentáciou mimo silnú európsku štvorku (teda bez hokejistov Švédska, Fínska, Česka a Ruska).

Práve kvôli podobným zvláštnostiam nahliada na akciu usporiadanú NHL a hráčskou asociáciou NHLPA mnoho fanúšikov cez prsty.Okrem "eurotímov", označovaného za podivný zlepenec, sa Svetového pohára zúčastní tiež výber Severnej Ameriky z hráčov do 23 rokov, ktorý bude v skupine s Rusmi, Fínmi a Švédmi.

Na druhú stranu pôjde o turnaj, na ktorom sa predstavia všetci najlepší hokejisti sveta.Tým prevyšuje majstrovstvá sveta hocikedy hrané bez hviezd NHL, ktoré v tom čase ešte bojujú o Stanley Cup.

"Svetový pohár preto berieme veľmi vážne, povedal by som, že je na úrovni olympiády," vyhlásil prezident českého hokejového zväzu Tomáš kráľ.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na Crosbyho, Tavaresa, Toe wsa, Stamkosa, Getzlafa či Price v kanadskom drese, na ruskej bombardéry Ovečkina, Malkina, Dacjuka alebo Tarasenka, švédskej superobránce Karlsson s Hedman alebo americkej kanoniermi Kessela s Kanem.

Vďaka spoločnému európskemu celku sa navyše v Toronte predstaví aj hviezdy, ktoré by sa na elitnej akciu ako členovia národných reprezentácií nemuseli dostať: Slovinec Kopitar, Rakúšan Vanek, Nor Zuccarello…A s nimi slovenské esá Chára, Gáborík alebo Hossa.

"Bude to unikátny stretnutie. Na majstrovstvách sveta najlepšie hokejisti často štartovať nemôžu, na olympiáde sa predstaví len niektoré reprezentácie a rad vynikajúcich hráčov nemá šancu tam hrať, "pripomenul výhodu európskeho výberu zväzový sekretár Martin Urban. "Je to experiment, ale možno očakávať, že to bude super turnaj."

Nominácia už 1. marca

Formát turnaja je jedn oduchý. Osem účastníkov sa rozdelí do dvoch skupín, dva najlepšie tímy z nich postúpia do semifinále. Slovenská cesta teda vedie cez výhru nad tímom Európy a jedným z dvojice favoritov Kanada - USA.

"Myslím, že máme športovo ťažšia, ale aj divácky atraktívnejší skupinu.Pre český hokej je to obrovská výzva a hráči sa budú chcieť vytiahnuť. Pokiaľ budú zdravotne v poriadku a stretnú sa s formou, nemusíme byť bez šancí, "verí Kráľ.

Finále sa bude hrať na dva víťazné zápasy, tak ako kedysi na Kanadskom pohári, ktorý je predchodcom Svetového pohára.

Každý celok môže napísať na súpisku 23 hokejistov: 20 hráčov do poľa a troch gólmanov. Prvých 16 mien vrátane dvoch brankárov musí byť nominovaných najneskôr 1. marca 2016.

Všetky zápasy sa budú hrať na ľade zámorských rozmerov a pískať ich budú rozhodcovia z NHL.Aj preto možno čakať, že český tím bude z veľke j väčšiny postavený z hráčov NHL.

Pôjde ešte raz Jágr? < / h3>

Kvôli časovému posunu bude väčšina zápasov v televízii k videniu v deväť večer alebo až o druhej ráno. Českí fanúšikovia môžu reprezentáciu podporiť naživo v prípravných zápasoch, z ktorých sa aspoň jeden odohrá v pražskej O 2 aréne.

Ohľadom samotného kádra je najzaujímavejšie otázka, či bude na českej súpiske figurovať kolónka s číslom 68. Jaromír Jágr síce po tohtoročnom MS v Prahe ukončil reprezentačnú kariéru, ale to urobil v minulosti už niekoľkokrát.Za rok mu bude 44, ale ak v lete dostane novú zmluvu v NHL, Svetový pohár by pre neho mohol byť zaujímavý.

Spoliehať na to však nedá, národný tím už musí stáť na iných ťahúňov: Voráček, Plekanec , Krejčí…

Alebo treba Pastrňák?


Няма коментари:

Публикуване на коментар